Gepubliceerd op: 4 november 2024

“Cultuur voor Iedereen”: Het Cultuurplanadvies ’25-’28 op de weegschaal


De Rotterdamse Kunststichting (RKS) heeft een rapport uitgebracht over het cultuurplanadvies 2025-2028. Dit rapport komt als reactie op de presentatie van het cultuurplanadvies in juni en het daaropvolgende verdeelvoorstel van de gemeente in september. De RKS uit haar ongenoegen over zowel het proces als de conclusies van deze plannen.

Een groep betrokken Rotterdammers, verenigd onder de vlag van de RKS, is bijeengekomen om aanbevelingen te formuleren voor een meer inclusief cultuurbeleid. Hun kernboodschap is duidelijk: cultuur in Rotterdam moet toegankelijker worden voor alle inwoners van de stad, niet slechts voor een select gezelschap.

Kernpunten uit het rapport “Het cultuurplanadvies ’25-’28 op de weegschaal“:

  • Oprichting van 8-10 culturele hubs: Laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk voor lokale initiatieven en educatie, gericht op het vergroten van publieksbereik.
  • Herverdeling van middelen: Verschuiving van kunstproductie naar kunstparticipatie, met focus op wijkgebonden initiatieven en breder publieksbereik.
  • Rotterdams Huis voor Cultureel Ondernemen: Een centrale plek voor advies en training, ook gericht op publiekswerving en -binding.
  • Ontwikkelorganisatie voor nieuwe kunstvormen: Om innovatieve manieren te vinden om nieuw en divers publiek te bereiken.
  • Grondig onderzoek naar de Rotterdam Culturele Basis (RCB): Evaluatie van de maatschappelijke impact en het publieksbereik van grote culturele instellingen.

De RKS pleit voor een radicale herziening van de huidige verdeling tussen de RCB en grassroots-organisaties. “We moeten af van de tegenstelling tussen ‘groot versus klein’ en ‘vernieuwend versus gevestigd’,” stelt het rapport. “Grassroots-initiatieven verdienen meer erkenning en ondersteuning vanwege hun unieke vermogen om diverse publieksgroepen aan te spreken, terwijl de RCB-instellingen hun maatschappelijke relevantie en publieksbereik moeten vergroten.”

Het rapport benadrukt de noodzaak van cultuurpolitieke keuzes door de gemeente. “Het huidige systeem is vastgelopen en bereikt slechts een beperkt deel van de Rotterdammers. We kunnen niet doorgaan met het plakken van pleisters op een systeem dat een hartoperatie nodig heeft,” aldus de RKS. “Cultuur moet van en voor iedereen zijn, niet slechts voor de happy few.”

Gemeenteraadsleden worden opgeroepen deze aanbevelingen serieus te nemen en actie te ondernemen voor een meer inclusief, toegankelijk en dynamisch cultureel klimaat in Rotterdam dat alle lagen van de bevolking aanspreekt.

LEES HIER HET RAPPORT
LEES OPINIE OP VERS BETON